Arganolja – Vad är det och vad är det bra för?

Arganolja säljs ofta som en hud- och hårvårdsprodukt. Den är näringsrik och sägs kunna återställa hudens eller hårets fuktbalans samt berika huden med näring.

Vad kommer arganolja ifrån? Är det nyttigt, och fungerar det?

I den här artikeln går vi igenom vad arganolja är för något, samt fördelarna med att använda det.

Vad är arganolja?

Arganolja utvinns från arganträden, vilka har sitt ursprung i Marocko. Faktum är att de tycks ha svårt att växa på andra platser än just i det marockanska klimatet. Arganolja har en månghundraårig tradition att användas både som läkemedel och som skönhetsprodukt.

Oljan framställs av kärnorna från frukterna som växer på arganträden. Oljan kan tillverkas för att konsumeras som föda, till exempel för att ha i matlagning, men är kanske ändå mest känd för sin användning i olika skönhetsprodukter.

Arganolja innehåller rikliga mängder av den essentiella fettsyran linolsyra. Den innehåller även andra nyttiga fettsyror samt en hel del näring i form av E-vitamin. Ofta kopplas E-vitamin till fin hud, friskt hår och bra syn.

Arganolja säljs ofta som 100% ren olja och är många gånger kallpressad då det sägs bevara de näringsämnen som finns i oljan. Arganolja kan även ingå som ingrediens i olika skönhetsprodukter som: tvål, schampo, balsam, hudkrämer eller andra hud- och hårvårdsprodukter.

Vad är arganolja bra för?

Tack vare de nyttiga fetterna och näringsämnena i arganoljan finns det flera hälsosamma effekter av att använda oljan. Den är rik på anti-oxidanter, vilket bland annat kunnat bevisas fungera inflammationsnedsättande. Det finns även skäl att tro att arganolja kan ha positiva effekter på hjärthälsan, på grund av dess sammansättning av nyttiga fettsyror. Det finns vissa studier där man lyckats påvisa dessa positiva effekter, men samtidigt är studierna ofta små och få till antalet.

Många använder oljan utvändigt, snarare än som födoämne. Inom hudvård är arganolja en vanlig ingrediens. Den påstås kunna reducera åldrandet av huden, hjälpa till att bibehålla en frisk hy, samt återfukta huden. Ibland används arganoljan till och med som medicin mot inflammationer och andra problem med huden som till exempel bristningar.

Det har gjorts studier med positiva resultat, men det finns dock inte något utbrett vetenskapligt stöd för arganoljans effekter på huden. Det finns däremot gott om anekdotisk bevisföring. Många som använder arganolja ger den väldigt positiva recensioner och den är ofta omnämnd i skönhetskretsar.

Ett annat populärt användningsområde för arganolja är i hårprodukter. Oljan sägs kunna göra håret mjukt och vackert, samt ordna till slitna toppar. I håret används arganolja bland annat i balsam, hårinpackning, hårolja eller stylingprodukter. Vissa använder även arganolja för att motverka mjäll och torrhårbotten.

Fungerar arganolja?

Det råder ingen tvekan om att arganolja innehåller flera nyttiga näringsämnen, såväl fettsyror som vitaminer.

Att oljan kan ha en positiv effekt mot ålderstecken i huden har kunnat påvisas genom forskning. Oljan fungerar genom att hjälpa huden bibehålla sin fuktighet, och således minska förekomsten av rynkor.

I andra studier har hudkräm med arganolja visat sig ha en positiv effekt för att behandla tidiga tecken på hudbristningar. En annan studie har bekräftat att en hudkräm med arganolja fungerar för att motverka oljig hud.

Arganolja rekommenderas ofta av experter inom hud- och hårvård. Det finns gott om exempel på positiva recensioner och omdömen av såväl ren arganolja, som produkter baserade på oljan. En del av de påstådda effekterna av oljan har inte bekräftats genom studier, men det finns goda skäl att anta att arganolja kan hjälpa till på en mängd olika områden när det gäller hud- och hårhälsa.

Kan man äta arganolja?

Ja, faktum är att arganoljan har en lång historik som livsmedelsolja bland lokalbefolkningen där arganträden växer i Marocko. Det är dock vanligtvis skillnad i hur oljan framställs beroende på om den ska bli matolja eller användas inom till exempel hudvårdsprodukter. Många av dessa produkter innehåller en mängd andra ingredienser också, men det går att köpa 100% ren arganolja också.

Trots att oljan som är avsedd som skönhetsprodukt är tillverkad på ett snarlikt sätt som arganolja avsedd som livsmedel, är det skillnad på de båda produkterna. Skillnaden består i själva processen inför att fruktens kärnor pressas. Kärnorna till den olja som ska ätas brukar vanligtvis förbehandlas genom rostning. Därför är det rekommenderat att kolla upp vilken olja man köper och vad den är avsedd för. Vanligast i Sverige är att de som använder arganolja, gör det med avsikt att använda den på huden eller i håret.

Finns det några risker med arganolja?

Arganolja betraktas överlag som en riskfri ingrediens. Vid ovanliga allergier mot trädnötter kan irritation i huden uppstå vid användning av arganolja. Det kan vara klokt att börja använda oljan sparsamt och känna efter för att se hur huden reagerar.

Vissa känsliga personer som äter arganolja kan uppleva olika typer av besvär. Det kan till exempel ge upphov till gasbildning, diarré eller uppsvälldhet. De som reagerar negativt på arganolja kan även få reaktioner i huden som akne eller utslag.

Det generella rådet för den som vill prova att introducera arganolja, antingen utvändigt eller som livsmedel, är att börja med en liten mängd för att se hur kroppen reagerar. Om du får en negativ reaktion, antingen i huden, eller att du inte mår bra, bör du sluta använda oljan.

I de allra flesta fall är arganolja säker och ofarlig att använda och negativa effekter är ovanliga.

Sammanfattning

Arganolja utvinns ur kärnorna från frukterna ur arganträd. Det är en olja rik på nyttiga fettsyror och vitaminer.

Arganolja säljs både med avsikt att använda som livsmedel, samt som skönhetsprodukt, ofta avsedd för hud eller hår. Den kan köpas ren eller ingå som ingrediens i andra produkter.

Många upplever att arganolja har positiva effekter för huden och håret, något som även bevisats i studier. Det finns dock inte jättemånga studier där man lyckats bevisa alla påståenden som finns kring arganolja.

Det är generellt sett riskfritt att använda arganolja, utom i ovanligare fall där personer är allergiska eller överkänsliga.

Sharing is caring!

Lämna en kommentar

shares