Svullen Mage – Vad gör man åt det?

Att ha en svullen mage är ett obekvämt tillstånd. Det kan finnas många bakomliggande orsaker, alltifrån att ha ätit för mycket, till olika dolda sjukdomar.

Vad kan man göra åt en svullen mage? Varför får man det? Är det farligt att ha svullen mage?

I den här artikeln tar vi upp flera olika orsaker till att människor upplever uppsvullen mage, samt går igenom en mängd tips till vad man kan göra åt det.

Varför får man svullen mage?

Ibland kan magen kännas mer uppsvälld än vanligt, utan att det beror på att man är proppmätt eller liknande. Det kan finnas många olika anledningar till att det sker.

Det kan vara en reaktion på något särskilt i kosten. Den som är laktosintolerant kan få uppsvälld mage om livsmedel med laktos konsumerats. Andra livsmedel som ofta kan ge upphov till svullen mage eller gaser är: bönor, nötter, baljväxter, ärtor, och vissa grönsaker som till exempel broccoli eller olika kålsorter.

Det kan även bero på ett problem med matsmältningen eller andra problem med tarmarna. Viss kost kan vara svårare för magen att hantera. Vanligt är till exempel att kost med mycket fibrer orsakar gaser och skapar känslan av svullnad i magen. Just gaser i magen är en vanlig bakomliggande orsak till uppsvullen mage.

Vissa sväljer mycket luft under dagen, till exempel genom att de äter för snabbt, tuggar tuggummi, dricker kolsyrade drycker och är uppstressade under dagen. Det kan leda till gaser och uppsvullen mage.

Den som har funktionella tarmbesvär, det som ofta kallas irritable bowel syndrome (IBS), kan ofta uppleva problem med svullen mage och gaser. Det är ett relativt vanligt tillstånd som uppskattningsvis 10% av befolkningen upplever vissa symptom av. Andra vanliga symptom på IBS är förstoppning, diarré och smärtor i buken.

Utöver kosten, matintolerans och IBS, finns det en mängd andra sjukdomar eller åkommor som kan ligga bakom en uppsvullen mage. Om problemen är återkommande eller håller i sig över en längre tid är det rekommenderat att uppsöka en vårdcentral. Det finns flera allvarliga sjukdomar där svullen mage kan vara ett av symptomen.

Är det farligt?

Att då och då känna sig svullen i magen är väldigt vanligt. I de allra flesta fall beror det inte på något farligt. För den som har återkommande och väldigt kraftiga besvär är det dock värt att känna till att det finns en mängd sjukdomar där svullen mage kan vara ett symptom på något allvarligare. Många gånger visar sig då flera andra symptom samtidigt, såsom feber, kraftiga smärtor, diarré eller liknande.

Några sjukdomar, som kan vara allvarliga och kan uppenbara sig bland annat genom svullen mage och smärtor i magtrakten, är:

  • Gallsten. Den som har gallsten brukar ha tydliga smärtor kring mellangärdet, men kan också upplev symptom av att vara uppblåst och svullen i magen.
  • Inflammerad bukspottskörtel (pankreatit). Förutom smärta och svullen mage är vanliga symptom vid bukspottkörtelinflammation illamående och feber.
  • Cystor på äggstockarna. Vätskefyllda blåsor på äggstockarna ger ofta symptom som ont i magen och en tryckande känsla i mellangärdet. Det kan även påverka mensen och ge ovanligt kraftig mensvärk.
  • Skadad lever eller skrumplever (levercirros). Ger på sikt upphov till en mängd olika symptom och besvär, men kan vara svårt att upptäcka till en början. Smärtor i magen, trötthet och viktnedgång är vanliga initiala symptom.

Utöver dessa åkommor finns en mängd andra sjukdomar och tillstånd som kan ge svullnad och smärta i magen. Det är ovanligare men kan till exempel vara olika bakterie- eller virussmittor, tumörer eller näringsbrist.

För att kunna avgöra om en svullen mage är farligt behöver man ta reda på vad den bakomliggande orsaken är. I de allra flesta fall är det inget farligt, utan något övergående eller något som kan förbättras genom att förändra kosten till exempel. Om magen skulle bli märkbart uppsvullen över en längre tid, eller om du har andra symptom samtidigt, till exempel feber, är det värt att låta en läkare undersöka vad det beror på. Detsamma gäller om du till exempel har kraftig diarré eller blod i avföringen.

Vad kan man göra åt en svullen mage?

I de flesta fall kan åtgärder som förändringar i livsstil och kost hjälpa och lindra problemen med svullen mage.

Att vara alltför stillasittande gör att matsmältningen kan gå långsammare och gaser ligga kvar i tarmen. En aktiv livsstil underlättar för tarmen och hjälper magen på traven. Se till att röra på dig i vardagen och motionera regelbundet.

Att undvika vissa livsmedel kan minska problemen med svullen mage. Prova att undvika livsmedel som kan ge upphov till gaser och se om du märker någon skillnad. Olika personer är känsliga mot olika livsmedel.

Det kan också vara värt att prova äta mindre måltider, för att se om magen klarar av matsmältningen bättre då. Det kan även vara värt att prova minska saltet i maten för att se om det hjälper. Salt har en tendens att binda vattnet i kroppen, vilket kan göra att vi känner oss mer uppsvällda.

Fundera över stressnivåerna i ditt liv. Hög stress kan bidra till att skapa en orolig mage. Många äter väldigt stressade måltider och tuggar alldeles för snabbt. Att försöka sänka stressen åtminstone vid måltiderna, och tugga ordentligt, kan vara till stor hjälp för magen.

Ett annat populärt sätt att hjälpa magen på traven är genom att fylla på med nyttiga bakterier. Livsmedel som till exempel yoghurt, filmjölk eller ett kosttillskott med probiotika eller mjölksyrabakterier, kan hjälpa till att återställa bakteriebalansen i magen.

Sammanfattning

Svullen mage är ett vanligt tillstånd och drabbar många människor åtminstone då och då.

Vanliga bakomliggande orsaker är gaser i magen, laktosintolerans, dålig matsmältning eller IBS. Många av dessa är ofarliga och kan ofta lindras med hjälp av förändringar i kost och livsstil.
Ovanligare orsaker kan vara till exempel gallsten, pankreatit eller levercirros. Dessa tillstånd kan vara allvarliga och kommer ofta med en mängd andra symptom.

Några sätt att lindra problemen med svullen mage är genom motion, att undvika svårsmälta livsmedel, stressa mindre och äta probiotika.

Sharing is caring!

Lämna en kommentar

shares