Aspartam – Vad är det och är det Farligt?

pepper aspartamOm du har ätit eller druckit något som säljs som sockerfritt, eller olika ”light”-produkter, har du kanske sett att det ofta innehåller aspartam.

Men vad är aspartam egentligen? Hur kan det vara så sött om det är sockerfritt? Är aspartam farligt?

I den här artikeln förklarar vi allt som är viktigt att veta om aspartam.

Vad är aspartam?

Aspartam är ett vanligt sötningsmedel som förekommer i livsmedel, och i kosttillskott som till exempel smaksatta proteinpulver. Aspartam framställs syntetiskt och kan ibland inom livsmedelsindustrin listas som E 951.

Sötningsmedlet förekommer ofta i sockerfria produkter för att skapa en söt smakupplevelse. Aspartam är inte helt och hållet kalorifritt, men eftersom det har en väldigt stark sötningseffekt, krävs det otroligt små mängder för att en produkt ska smaka sött. Det uppskattas vara upp till 200 gånger sötare än vanligt socker. Eftersom det krävs så lite för att ge en söt effekt, innebär det också att mängden energi från aspartam som tas upp genom att konsumera produkterna, är i stort sett obetydlig.

Beståndsdelarna av aspartam är två olika aminosyror: asparaginsyra och fenylalanin. Dessa aminosyror finns naturligt inbyggda i flera olika proteiner även i vanliga livsmedel. När aspartam når magsäcken och tarmkanalen påbörjas en nedbrytning, vilket bland annat leder att metanol bildas och går ut i blodet. Även om detta kan låta alarmerande, är det faktiskt en helt vanlig process som sker i kroppen även av att konsumera till exempel frukt, eller fruktjuice.

När aspartam värms upp, bryts det ner och den sötande effekten avtar. Av den anledningen är det vanligtvis inte rekommenderat att använda det i bakning. Detsamma gäller om aspartam blandas i lösningar med höga pH-tal.

I vilka produkter finns aspartam?

Aspartam finns i många lättdrycker, till exempel sockerfri saft eller lightläsk. Andra produkter som är sockerfria, eller har mindre socker har ofta aspartam med i ingredienslistan, som till exempel: sylt, glass, bakverk eller vissa maträtter som färdiga soppor. Bland kosttillskott är det vanligt att aspartam används i proteinpulver, eller olika tillskott som smakar sött utan att innehåll särskilt mycket kalorier.

I många sockerfria livsmedel är det vanligt att man i tillverkningen använder flera olika sötningsmedel för att stabilisera produkten. Detta bland annat eftersom aspartam inte tål hög värme eller att blandas ut i sura lösningar.

Är aspartam farligt eller skadligt?

På nätet och ibland inom media florerar det stundtals ganska mycket rykten kring aspartam. Det har skrivits om kopplingar till cancer eller andra faror med sötningsmedlet. Många av dessa rykten är ogrundade, eller bygger på lösryckta detaljer tagna från djurförsök där möss doserats med väldigt höga mängder aspartam.

I de allra flesta fall finns det inga som helst risker med att konsumera aspartam, i normala doser. Det har bland annat godkänts som tillsats för livsmedel av bland annat:

  • Livsmedelsverket
  • Världshälsoorganisationen (WHO)
  • FN:s fackorgan för jordbruk skogsbruk och fiske (FAO)

För personer med den mycket ovanliga medfödda sjukdomen fenylketonuri, kan intag av aspartam vara farligt. Sjukdomen påverkar ämnesomsättningen och gör att kroppen har svårt att bryta ned fenylalanin, vilket leder till att de höga nivåerna av aminosyran kan skada hjärnan.

Enligt livsmedelsverket har alla sötningsmedel som får användas som tillsatser, inklusive aspartam, bedömts som säkra att konsumera. Världshälsoorganisationen (WHO) har genom en grupp experter kommit fram till att daglig konsumtion av aspartam för en frisk person åtminstone är säker upp till 40 mg per kilo kroppsvikt.

Det innebär att en person på 80 kg skulle kunna få i sig 3,2 gram aspartam per dag utan riskera några negativa effekter. För att sätta detta i perspektiv kan vi jämföra med lightläsk som max får innehålla 0,6 gram aspartam per liter. En person på 80 kg kan alltså dricka över 5 liter lightläsk varje dag utan att mängden aspartam bedöms utgöra någon risk.

I vissa djurstudier har man nått resultat som visar att aspartam kan orsaka cancer. Dessa studier har dock blivit kritiserade, och djuren har under lång tid fått intag av aspartam motsvarande långt över vad som skulle kunna sägas vara ett rimligt intag.

På det stora hela är aspartam väldigt väl undersökt och konsensus inom forskning tycks vara att det är säkert att konsumera sötningsmedlet, även upp till relativt höga doser.

Är aspartam nyttigt?

Aspartam används generellt sett som en ersättning för socker. Eftersom det endast behövs en liten mängd aspartam för att uppnå en stark sötma, krävs endast en väldigt liten dos av sötningsmedlet i produkten som ska sötas. Det medför att aspartam närmast är att betrakta som kalorifritt.

Även om aspartam inte kan sägas tillföra någon näring kan nettoeffekten av att använda sötningsmedlet istället för socker vara bra. Socker är som bekant ett kaloritätt livsmedel, med låg näringstäthet, och är bra att undvika i alltför stora mängder. För personer med diabetes kan det ibland finnas extra starka skäl att ersätta socker med ett sötningsmedel, till exempel aspartam.
Den som vill gå ner i vikt kan ersätta produkter med socker mot sockerfria alternativ. Aspartam är ofta ett bra lågkalorialternativ för den som fortfarande vill äta söta livsmedel, men minska på sockret och onödiga kalorier.

Aspartam är även mindre skadligt för tänderna än vanligt socker. Men huruvida en produkt är dålig för tänderna eller ej, beror även på vilka andra ingredienser den innehåller.
På så vis kan aspartam, även om det inte är nyttigt i sig självt, åtminstone ge en nyttig effekt.

Sammanfattning

Aspartam är ett vanligt sötningsmedel som finns i många livsmedel och kosttillskott. Det är syntetiskt tillverkat och består av de två aminosyrorna asparaginsyra och fenylalanin.
Det är i stort sett riskfritt att konsumera aspartam, även i relativt stora doser. Den enda gången det är rekommenderat att undvika aspartam är för personer med den ovanliga sjukdomen fenylketonuri.

Produkter sötade med aspartam kan vara ett bra alternativ för den som vill äta mindre socker eller få i sig färre kalorier, men fortfarande kunna äta söta livsmedel.

Sharing is caring!

Lämna en kommentar

shares