MSM Pulver – Vad är det och Vad är det bra för?

msm pulverMSM pulver är ett populärt kosttillskott bland annat för dess potentiellt smärtlindrande effekt på lederna, och stärkande av brosk, senor, hår och naglar.

Fungerar MSM då? Vilka behöver ta det, och hur används det?

I den här artikeln tittar vi närmare på kosttillskottet MSM.

Vad är MSM pulver?

MSM är en förkortning för metylsulfonylmetan och är ett naturligt preparat. I sin rena form är MSM en vattenlöslig och doftlös kemisk förening, varav organiskt svavel utgör 34 procent.

Eftersom svavel är en viktig beståndsdel inuti hälsosamma leder och benvävnad, finns det många goda skäl att anta att MSM i form av kosttillskott kan bidra till att förbättra bland annat ledhälsan.

Det förekommer små mängder MSM naturligt i såväl växter och djur, som i vissa livsmedel, till exempel: i vissa frukter, tomater, majs, eller mjölk. Nivåerna av MSM i dessa livsmedel är dock väldigt små, i synnerhet i jämförelse med de doser som vanligtvis tas i form av kosttillskott.

Fungerar MSM?

msm träningMånga av de nyttiga effekter som MSM kan ha är kopplade till dess antiinflammatoriska egenskaper. En vanlig orsak till olika typer av ledvärk, inklusive gikt, är inflammationer i kroppen. Även andra symptom såsom allergier och hudsjukdomar kan vara kopplade till inflammation. I vissa fall kan MSM fungera lindrande till dessa åkommor, just på grund av dess antiinflammatoriska förmåga.

Det har gjorts en mängd studier som visar att MSM fungerar för att motverka ledvärk och andra symptom hos personer med artros. Det finns dock inte några större studier genomförda över tid som kan bekräfta effektiviteten av MSM mot just artros.

Kortsiktigt tycks det dock ha en positiv påverkan hos många med smärtor eller andra vanliga åkommor i lederna. I många sammanhang rekommenderas just MSM som ett enkelt och relativt riskfritt alternativ för personer med ledbesvär.

Det har även gjorts ett antal studier på friska personer som tagit MSM i samband med träning. Resultaten av dessa ger ett tydligt stöd för att MSM kan fungera för att minska slitskador efter hård träning, sänka smärta i lederna och förbättra återhämtningen.

Det finns stora mängder anekdotisk evidens för den positiva effekten av att äta MSM pulver, men det saknas fortfarande tillräcklig forskning för att det ska gå att dra några definitiva slutgiltiga slutsatser, eller uppnå en konsensus kring dess effektivitet. Kosttillskottet är väldigt populärt och säljs hos såväl hälsokostbutiker och apotek, såväl som hos mer nischade försäljare av kosttillskott för träning.

Kan MSM Pulver vara farligt?

Det har gjorts studier på råttor där de utfodras med extremt stora mängder, vilket ledde till hälsoproblem såsom krympning av de inre organen. Människor som konsumerar kosttillskott med MSM på ett ansvarsfullt sätt och följer doseringsanvisningarna, brukar generellt sätt klara sig helt utan biverkningar. Det är dock ofta rekommenderat att ta MSM endast under en viss period, upp till cirka tre månader åt gången.

Som för de flesta kosttillskott rekommenderas att vara extra försiktig vid graviditet eller amning, i synnerhet när det gäller tillskott som inte genomgått tillräcklig forskning. Det finns inga direkta kopplingar mellan MSM och biverkningar i kombination med mediciner eller andra kosttillskott, men vid osäkerhet är det alltid säkrast att rådgöra med en läkare innan konsumtion.

Vem behöver ta MSM pulver?

Många bestämmer sig för att prova MSM som kosttillskott vid stelhet och smärtor i leder och ligament. Oavsett om smärtorna är åldersrelaterade, eller ett resultat av slitsamt arbete, tycks MSM ha en positiv effekt hos många av dem som testar. För folk som sysslar med styrketräning eller andra idrotter där kroppen utsätts för stora påfrestningar är MSM ett kosttillskott som kan förbättra återhämtningen och minska smärtor i lederna.

Det är generellt sett ofarligt att prova, vilket gör det till ett populärt kosttillskott att använda under en viss tid för att utvärdera huruvida det ger resultat. Överlag tycks MSM ha mestadels positiva omdömen och fungerar för att minska värkande leder. Det är dock viktigt att komma ihåg att effekten av MSM kan variera från person till person. Det finns inga uppenbara nackdelar med att prova MSM, och det kan provas som kosttillskott för vem som helst, till exempel för att utvärdera huruvida det förbättrar återhämtning och liknande.

Hur tar man MSM Pulver?

Ett vanligt sätt att ta MSM är i pulverform. Någon tesked, eller ett par gram, blandas ut med vätska och dricks. Dosering kan variera och står vanligtvis på förpackningen. Ett annat vanligt att inta MSM är i form av kapslar som sväljs tillsammans med vätska. Många gånger rekommenderas att inleda doseringen med små mängder, för att sedan trappa upp långsamt vecka för vecka.

Det är vanligt det intas i 2–3 mindre doser under dagen för bästa effekt.

MSM kan även i vissa fall förekomma i flytande form, eller som spray avsedd för att smörja in i huden.

Sammanfattning

MSM innehåller organiskt svavel och är ett preparat som förekommer naturligt i små doser i vissa livsmedel. Som kosttillskott är det populärt för sin potential att minska smärtor och stelhet i leder och ligament, samt för att förbättra återhämtning efter påfrestande träning. MSM brukar även vara uppskattat av personer med långvariga sjukdomar såsom artros, då det fungerar smärtnedsättande och lindrar åkommorna.

Rätt doserat är MSM generellt betraktat som ofarligt, även om det är rekommenderat att inte ta det i perioder som överstiger tre månader åt gången. För gravida och ammande kvinnor gäller samma försiktighetsprincip som för många andra kosttillskott och bör i de flesta fall undvikas.
För den som upplever smärtor i leder och dylikt kan MSM pulver vara ett smidigt och billigt sätt att försöka lindra problemen.

Sharing is caring!

Lämna en kommentar

shares