Knastrar i Nacken – Orsaker och vad göra åt det?

knastrar i nackenDet är väldigt vanligt att under någon tid i livet uppleva att det knastrar eller knakar i nacken. Oftast inträffar det senare i livet, men det förekommer även hos unga människor.

Vad beror knastrande i nacken på?

Är det farligt? Vad kan man göra åt det?

I den här artikeln redogör vi för några av svaren på vanliga frågor folk har när det knastrar i nacken.

Varför knastrar det?

Det finns i stort sett tre huvudsakliga anledningar till att det knastrar i kroppens leder, inklusive nacklederna:

  • Gas som frigörs – Inuti lederna i nacken finns ledkapslar som innehåller vätska och gaser: syre, kväve och koldioxid. När ledkapseln sträcks frigörs gas, vilket resulterar i ett knastrande eller knakande ljud. Det relativt vanligt och i det flesta fall helt ofarligt. Denna typ av ljud uppstår på samma sätt som när folk knäcker med fingrar och händernas leder.
  • Rörelse – Då en led sätts i rörelse påverkas ligament och senor som håller samman benen och musklerna i leden. Om en sena hamnar ur position kan den avge ett knakande ljud då den återgår till sin ursprungliga position. På ett liknande sätt kan ligamenten knaka till, ofta i knä eller vrist, när leden rör sig och de spänns.
  • Ledgångsreumatism – Om en led är drabbad av ledgångsreumatism kan brosket stelna. Det kan medföra att leden börjar låta vid rörelse. Ledgångsreumatism brukar även visa sig i andra av kroppens leder, och stelhet och smärtor är vanligt. Det är en obotlig inflammatorisk sjukdom som kan vara olika allvarlig, men som ofta kan lindras med hjälp av medicin och fysioterapi.

Vilka drabbar det?

Knaster i nacken kan drabba människor i alla åldrar, men det är betydligt vanligare att äldre personer upplever detta problem. Det är också olika hur ofta en person upplever det, vissa känner bara av det några enstaka gånger under en månad, medan andra känner av det konstant då de rör på nacken.

För de flesta är det inget större problem, men om det sker hela tiden kan det vara oroande och svårt att släppa i tankarna.

Är det farligt?

ont i nackenI de flesta fall är knaster i nacken inte farligt, utan istället en naturlig del av åldrandet. Däremot om det också gör ont eller ger stort obehag kan det finnas anledning att uppsöka läkare för att vara på den säkra sidan. Smärta i nacken kan vara symptom på allvarligare sjukdomar. Om besväret orsakar smärtor i nacke och axlar som inte går över på ett par veckor bör du rådgöra med vårdcentralen eller uppsöka läkarvård.

Detsamma gäller i de fall där besvären har uppstått till följd av en olycka till exempel en krock, ett slag eller fall. Då bör man vara extra uppmärksam och gärna genomgå en läkarundersökning för att vara på den säkra sidan.

Om nacken knastrar och dessutom känns väldigt stel och orörlig kan det också vara tecken på något allvarligare tillstånd. Särskilt om det dessutom medför svårigheter att lyfta armarna ovanför huvudet är det anledning att ta rådgöra med en läkare. Ytterligare ett allvarligt symptom är om du känner stickningar, domningar eller svaghet i armar och ben i samband med knaster i nacken.

Andra alternativ om problemen med nacken är allvarliga eller inte försvinner är att boka tid hos en kiropraktor eller naprapat. Dessa är ofta specialiserade på åkommor som har att göra med rörelser, till exempel smärta, stelhet eller andra besvär i nacke, rygg eller axlar.

Vad kan man göra åt det?

Att träna upp musklerna omkring de leder som knastrar kan hjälpa eller lindra besvären. Det finns en mängd olika enklare övningar som kan göras i hemmet för att stärka nackmuskulaturen. Det innefattar försiktiga stretchövningar, rörelseövningar samt styrkeövningar.

Nacken kan stretchas försiktigt åt genom att med handens hjälp luta huvudet åt sidorna, att vrida nacken runt (som om du försöker titta bakom dig), eller genom att luta huvudet framåt och bakåt. Övningarna görs försiktigt med syfte att mjuka upp nacken och ryggraden och lederna. Ett tips är att göra det när kroppen är varm, till exempel efter en varm dusch.

Om nacken är någorlunda varm kan enklare rörelseövningar göras. Genom att försiktigt rulla huvudet runt, med- och motsols, mjukas nacken upp ordentligt. Det är viktigt att lyssna på kroppen och inte anstränga nacken mer än vad som är bekvämt.

Nackmusklernas styrka kan tränas genom att till exempel ligga på golvet och lyfta upp huvudet och upp och ner. Det går även att göra övningar med till exempel gummiband där bandet fästs runt huvudet och nacken får jobba mot gummibandets kraft.

Om nacken ofta är stel på morgonen kan det vara värt att se över sin säng, framförallt huvudkudden. Det finns särskilda kuddar som är designade för att ge huvudet och nacken mer stöd under natten. Även madrassens mjukhet och vilken position man sover i kan påverka nacken.

Det finns även alternativa behandlingar som kan hjälpa mot nackproblem. Vanliga sådana metoder är akupunktur eller nackmassage.

Sammanfattning

Att det knastrar i nacken är väldigt vanligt och sker ofta i takt med att vi blir äldre. Vanligt är att ljuden uppstår på grund av gaser i lederna. Det är i de allra flesta fall ofarligt med knaster i nacken, men om det också förekommer smärtor, stelhet, domningar eller andra stora besvär kan det vara symptom på allvarligare underliggande tillstånd. I sådana fall är det rekommenderat att uppsöka vård.

Om besvären är lindriga finns det en mängd övningar man kan göra själv för att försöka mjuka upp och stärka nacken vilket kan lindra knaster eller stelhet. Det går även att justera sin sovplats för att motverka nackproblem som uppstår till följd av dålig position i sömnen. Akupunktur eller massage kan också underlätta besvären.

Om besvären med knaster i nacken är stora är det ofta rekommenderat att antingen boka ett läkarbesök, eller rådgöra med en specialist såsom en kiropraktor eller naprapat.

Sharing is caring!

Lämna en kommentar

shares